Kanlı Tabya 2009 yılında açılacak


Kars'ta 1734-1739 yılları arasında yaptırılan Kanlı Tabya, Harp Tarihi Müzesi oluyor.

Kars'ta bulunan tabyaların restore edilmesi ve turizme kazandırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca oluşturulan Bilimsel Danışma Kurulu çalışmalarını sürdürüyor. Vali Yardımcısı Doğan Demirdaş başkanlığındaki toplantılara, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Kars Kültür ve Turizm Müdür Vekili Necmettin Alp, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Ural, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi Hasan Mutlu, Kars Milli Emlak Müdürü Ali Gümüş ve Kars Belediyesi İmar Müdürü Turan Atalay katıldı.

Toplantıda Kanlı Tabya'nın çevre düzenlemesi, ışıklandırması ve iç mekânının temizliğinin yapılıp, tabyaya personel görevlendirilmesi için hazırlanacak raporun Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunulması kararlaştırıldı.

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, hazırlayacakları rapora kurulun onay vermesinin ardından yapılacak çalışmayla Kanlı Tabya'nın turizme açılacağını söyledi.

Projenin ikinci aşamasında ise Kanlı Tabya'nın Harp Tarihi Müzesi yapılması için İl Özel İdaresi'nce proje hazırlanacağını kaydeden Vali Erden, "Bu proje de Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulacak. Kurulun onayının ardından ise çalışmalara başlanacak. 2009 yılı başında Kanlı Tabya turizme açılacak, daha sonra da Harp Tarihi Müzesi yapılacak." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Gündoğdu ise, söz konusu toplantıda Kanlı Tabya'nın Harp Tarihi Müzesi yapılması için çalışmalara başlanılması kararı alındığını, bu kapsamda kendilerine sunulacak raporları görüşüp karara bağlayacaklarını ifade etti. Ülkenin kültürel değerlerinin korunmasının önemine değinen Prof. Dr. Gündoğdu, "Tabyalar askeri savunma yapılarıydı. Tabyalar askerin korunduğu, dinlendiği ve saldırılarda kamuflaj görevi gören savunma yerleriydi. Buralar askerin kontrolünden çıkınca tahrip oldu. Tarihi yapılarımızın korunması konusunda toplum olarak duyarlı olmalıyız." diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doç. Dr. Selçuk Ural ise, Kars'taki tabyaların tarihiyle ilgili bir araştırma yapacaklarını, bu kapsamda Genelkurmay arşivlerinden yararlanmak için de girişimde bulunacaklarını söyledi. Araştırmalar sonunda tabyaların tarihiyle ilgili bir kitapçık hazırlayacaklarını ifade eden Ural, "Böylece tabyalarımızın tarihi gün yüzüne çıkacak. Bu araştırmalarımız, daha sonra yapılacak benzer araştırmalara da ışık tutacak." şeklinde konuştu.

Kanlı Tabya: Bülbül Mahallesi'nde bulunan Kanlı Tabya, 1734-1739 tarihleri arasında Sultan 1. Mahmut döneminde, şehri güneyden gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla yaptırıldı. Tabyadaki kışla binası ise 3. Selim zamanında inşa edildi. 1827-1828 Osmanlı-Rus savaşlarında en çetin çarpışmalardan biri bu tabyada gerçekleştiğinden, halk tarafından burası 'Kanlı Tabya' olarak adlandırıldı.

Kaynak www.zaman.com.tr

Benzer Sayfalar



0 yorum: